Tvang og medicinering styrtdykker
Efter skandalen om overmedicinering tales der nu om en kulturændring i psykiatrien.
Personalet på de psykiatriske afdelinger i Region Hovedstaden har haft held til på samme tid at standse overmedicineringen af patienterne og nedbringe brugen af tvang i form af bæltefiksering.
»Der er tale om et kursskifte. Det er meget glædeligt«, siger Martin Lund, som er direktør i Region Hovedstadens Psykiatri.
Afsløringen af den massive overmedicinering, som Politiken beskrev i sommeren 2012, har udløst en markant omlægning af behandlingen.
»Det er fantastisk. Man har taget fat på en forstenet og forældet behandlingsmåde i psykiatrien, og nu ser det ud til at gå den rigtige vej med indførelse af helt nye behandlingsmåder«, siger Arly Eskildsen (SF), der som formand for regionens psykiatriudvalg i 2012 pressede voldsomt på for at få et kursskifte.
I 2012 fik hver anden patient på Psykiatrisk Center i Glostrup og hver fjerde i hele regionen stærk antipsykotisk medicin i doser, der overskred de maksimale. Det tal er i dag nedbragt til 2-3 procent i hele regionen. Samtidig viser helt nye tal, at antallet af bæltefikseringer fra 2013 til 2014 faldt med 376 til i alt 1.608, hvilket også er færre end i 2012.
»Det er nu dokumenteret, at man kan bringe både medicinering og tvang ned på samme tid«, siger Arly Eskildsen.
Et »paradigmeskift« i psykiatrien
Mest konsekvent er de gået til værks på Psykiatrisk Center Ballerup, som er godt på vej til at blive bæltefrit. I januar var der kun to bæltefikseringer på centret, der har 145 sengepladser. Centerchef René Priess taler om et »paradigmeskift«.
Vi siger, at vi ikke vil bruge bæltet
»Vi siger, at vi ikke vil bruge bæltet«, siger han. »Og vi laver ikke noget uden at inddrage patienterne«.
René Priess, centerchef
De har været med til at beslutte, hvordan der skulle bygges om på afdelingen, hvilke møbler der skulle købes, og hvordan haven skulle indrettes med boldbane og hyggekroge. Det klassiske glasbur til de ansatte er revet ned, og de mange forbud er skrevet ud af husordenen.
En 26-årig kvindelig patient, der tidligere fik fem forskellige antipsykotiske præparater og har oplevet langvarig bæltefiksering, mærkede en stor forandring, da hun blev indlagt i Ballerup.
Nu er det slut med bæltefiksering, og hun får kun ét antipsykotisk middel.
Overmedicineringen kostede klinikchefen og centerchefen i Glostrup jobbet. I dag kan ledelse og læger via et nyt it-system følge nøje med i, hvor meget medicin de enkelte patienter får. I Glostrup får stort set ingen patienter mere end de maksimale doser medicin.
»Og det har ikke givet anledning til mere tvang, hvilket tydeligt ses af tallene«, siger den nye centerchef, Birgitte Welcher.
Regionens mål er at halvere antallet af bæltefikseringer i 2020, og planen er også at gøre centret i Hvidovre bæltefrit.
Kilde: Politiken
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.